HDs pt i vårdnadstvist
Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd i fråga om bland annat påstått umgängessabotage. För att Högsta domstolen ska pröva ett mål krävs i regel att Högsta domstolen först beviljar prövningstillstånd. Av drygt 7500 överklaganden per år beviljas drygt 100 prövningstillstånd.
I slutet på augusti 2023 meddelade Högsta domstolen prövningstillstånd i ett mål om vårdnad om barn. I målet aktualiseras frågor om bland annat kontinuitet…
Läs mer här.
Straffbart att involvera underåriga i brottslighet
I veckan väcktes ett av de tidigaste åtalen i Sverige efter införandet av det nya brottet ”inblandning av en minderårig i brottslig verksamhet” i brottsbalken, som trädde i kraft den 1 juli detta år. Men vad innebär egentligen detta nya brott? Det nya brottet syftar till att straffa individer som på något sätt involverar en person som är under 18 år i brottslig verksamhet. Det kan inkludera att locka, övertala, rekrytera eller på annat sätt förmå en minderårig att delta i kriminella handlingar. Det kan även omfatta att utnyttja en minderårig för att begå brott, oavsett om…
Läs mer här.
Vad är ett artbrott?
Att ett brott utgör ett så kallat “artbrott” innebär att Högsta domstolen eller lagens förarbeten ansett att fängelsestraff alltid ska presumeras. Presumtionen kan brytas, om det ex. föreligger ett vårdbehov som en skyddstillsyn bättre skulle kunna tillgodose än ett fängelsestraff. Förenklat kan man däremot säga att ju längre straff ett brott skulle innebära i fängelse och ju högre “artvärde” ett brott har desto svårare är presumtionen att bryta…
Läs mer här.
Vårdnad, boende och umgänge
Om du inte kommer överens med ditt barns andra förälder i frågor som rör barnet kan det ibland behövas hjälp utifrån. Det kan vara bra att kontakta en advokat tidigt för att efterhöra hur denne ser på din situation. Det kan även vara bra att få reda på dina egna skyldigheter som förälder och kanske framförallt ditt barns rättigheter. All juridik som handlar om barn ska utgå ifrån barnets bästa. Vad som är barnets bästa varierar från fall till fall och omständigheterna i det enskilda ärendet. Varje familj och situation är unik…
Läs mer här.
Kan jag få fängelse?
Påföljdsläran (läran om straff) kan vara ganska snårig. En vanlig fråga är “Kan jag få fängelse?”. Ibland är den frågan okomplicerad att svara på ibland mer komplicerad eftersom svaret beror på en mängd olika faktorer.
Man kan konstatera att för man ens ska komma ifråga för ett straff måste åklagaren först kunna bevisa att man begått ett brott. Bevisbördan ligger helt på åklagaren. För det fall åklagaren skulle lyckas bevisa ett brott blir däremot nästa fråga vilken påföljd som kan bli aktuellt…
Läs mer här.
Kan jag få en prick?
Ovan är en vanlig fråga (det vill säga att personer undrar om de kan hamna i belastningsregistret). En fråga som ofta är förknippad med oro. Jag förstår den oron. För vissa arbetsgivare finns det en rätt att hämta utdrag ur belastningsregistret direkt från polisen (exempelvis om du ska arbeta inom psykiatrin). Min upplevelse är dock att allt fler arbetsgivare och även andra i samhället börjat begära utdrag från personer trots att det kan ifrågasättas …
Läs mer här.
Vad är ett hatbrott?
Hatbrott är brott som beror på gärningspersonens (den som utsätter) negativa inställning till vissa grupper i samhället. De grupper som skyddas i hatbrottslagstiftningen är utifrån föreställningar som grundas på:
• Ras.
• Hudfärg.
• Nationellt eller etniskt ursprung…
Läs mer här.
Bland kronvittnen och anonyma vittnen
Frågan om kronvittnen och anonyma vittnen har, fastän det kan se ut som nya inslag i rättspolitiken, diskuterats under en längre tid. Redan i bland annat SOU 1986:14, Påföljd för brott, och SOU 2019:38, Stora brottmål – nya processrättsliga verktyg, lyftes ex. kronvittnesfrågan.
I november 2019 beslutade regeringen att utse en särskild utredare för att överväga och föreslå åtgärder som syftade till att stärka rättsprocessen och…
Läs mer här.
Uppgifter om våld är inget undantag
Jämställdhetsmyndigheten släppte för ett år sen rapporten “Uppgifter om våld är inget undantag”, en kartläggning om i vilken utsträckning och på vilket sätt uppgifter om våld eller andra övergrepp framförts i mål om vårdnad, boende och umgänge, samt i vilken utsträckning våldet och övergreppen beaktats i domar.
Rapporten bekräftar att barns rättigheter kränks allvarligt vid tvister som rör vårdnad, boende och umgänge. Det här är inget nytt tyvärr utan något som det rapporterats om långt tillbaka i tiden, bland annat i Barnombudsmannens…
Läs mer här.
Saker som kan vara bra att känna till angående vårdnadsöverflytt
När ett barn har varit placerat i samma familjehem i två år (13 c § LVU) ska socialnämnden, särskilt överväga om det föreligger skäl att ansöka om vårdnadsöverflytt enligt 6 kap 8 § FB, varefter ett sådant övervägande ska ske årligen. Av bestämmelsen följer att det vid övervägande av vårdnadsöverflytt särskilt ska beaktas a) den unges och familjehemsföräldrarnas inställning till vårdnadsöverflytt, b) den unges relation till familjehemsföräldrarna och deras förmåga att tillgodose den unges behov av en trygg och god uppväxt, c)…
Läs mer här.
Placerade barns access to justice
Föreställ dig att du är åtta år gammal. * När du var spädbarn placerades du i ett familjehem på grund av omsorgsbrister hos dina föräldrar. Du kallar dina familjehemsföräldrar för mamma och pappa. Du har kontakt med dina biologiska föräldrar och även de tycker om den familj du är placerad i. De har ett gott samarbete. Allt känns bra. Du ska precis börja på karate vilket du tjatat om på din “mamma” och “pappa” i vad som känns som en evighet. Precis innan du ska åka iväg på din första träning ser du att din “mamma” ser ledsen ut men när…
Läs mer här.
Vräkning – straff eller civilrättslig sanktion?
Av 1 kap 1 § BrB följer att ett brott är en gärning som är beskriven i brottsbalken eller annan lag eller författning och för vilket straff är föreskrivet. Vidare stadgas i 1 kap 3 § BrB att med påföljd avses straffen böter och fängelse samt villkorlig dom, skyddstillsyn och överlämnande till särskild vård. Av bestämmelsen kan det även utläsas att såsom straff avses böter och fängelse. Villkorlig dom, skyddstillsyn och överlämnande till särskild vård utgör övriga påföljder…
Läs mer här.